2013-10-16

BankIDioti

Jag är trött och antagligen lite febrig. Det är alltså inte bästa tillfället att bråka med datorn just idag. Ändå är jag tvungen att göra det för att kunna sköta mitt vardagliga liv. För er som inte vill läsa vidare kan jag bara sammanfatta det hela med ett enda ord:

BankIDioti.

Till att börja med så är jag glad över att ha bra programvaror i min laptop. Det finns väldigt mycket att välja på i den distribution (jo, det heter så) av Linux som finns i alla mina datorer. Mageia är stabilt och förståndigt upplagt av dess utvecklare. Särskilt bra känns det att programmen jag installerar har öppen källkod så kunniga kan gå in och kolla vad programmen gör och se till att det inte finns finurliga programsnuttar som gör annat än programmen ska göra. Dessutom har Mageia Linux säkerhet som en av sina viktiga principer och det är bara administratören (root) som kan installera program. Det hela är ett tämligen tryggt system att använda. ...och trivsamt också. Det gör det en dator ska, helt enkelt.

Men staten Sverige sätter käppar i hjulen för mig.

Min dotters skola använder sig av ett web-baserat system för rapportering. Det använder sig av BankID för att kolla att jag är jag.

För att kunna skaffa sig ett BankID så måste man ha bankkonto. Man måste också ha ett speciellt säkerhetsprogram, Nexus Personal, installerat i sin dator. Inga problem...

Det är bara att gå till install.bankid.com och ladda ner Nexus, eller hur? Nej, det är det inte. Redan vid steg två i processen talar hemsidan om att jag minsann kör 64-bitars Linux och därför inte får använda Nexus!

"Joho", tänker jag och börjar leta information på olika forum. Redan efter en halvminut så dyker det upp en steg-för-steg-instruktion om hur man ska göra. Tänker inte irritera er med detaljer men med några funderingar.

Först installerar man ett program som gör att det går att köra gamla plugin-program i Mozilla. Redan här höjer man på ögonbrynen.

Efter det så tankar man hem Nexus Personal från hemsidan för bankID. Tyvärr så finns det inte som färdig installationsfil utan bara som komprimerat arkiv. Annars är en av de bra sakerna med programhanteringen i Mageia Linux att installationsfilerna gör nödvändiga justeringar själv. Allt det får jag nu själv göra i ett av de där svarta terminalfönstren. Det finns dessutom ingen hjälp att få för detta på BankIDs hemsida. Fint.

Efter installationen dyker Nexus Personal upp på skärmen som det ska och jag loggar in mig med bankdosa på min bank. Där letar jag upp BankID och hämtar ett åt mig. Den här delen går fullkomligt smärtfritt, och min elektroniska legitimation ploppar upp i listan.

Då är det bara att testa det nya BankID:et... Nej, det är det inte.

Vid steg två av testet så säger testsidan att jag minsann fortfarande  använder 64-bitars Linux och därför inte får... Ni fattar, eller hur? I genomgången på forumet så berättar man att det inte räcker med att installera Nexus utan det behövs också att min webläsare, Mozilla Firefox, måste ljuga lite. När man surfar in på en sida talar webläsaren om vad den heter och vilket system den körs på. Det är därför som testsidan nekar mig att prova legitimering med BankID. Min webläsare talar nämligen om att den heter Firefox och att den är nöjd med att köras i Linux-miljö. ...i 64-bitar. Att Nexus fungerar (och det gör det) kollas inte alls.

Så med ett tillägg till Firefox så kan jag nu få datorn att ljuga lite för testsidan. När jag provar tror testet att min webläsare är internet explorer 8 under windows... Men den vita lögnen gör att testet fungerar.

Sammanfattningsvis så har jag en huvudvärk mindre och är nu nere i bara en, som antagligen går att få till med vatten och värktablett...


Beslut
Bankerna i samarbete med staten Sverige (eftersom BankID används för samhällsviktiga funktioner som försäkringskassan och minavårdkontakter) har härmed kvalificerat sig för ett gammaldags kok stryk tack vare hanteringen av BankID för Linux. Straffet bör utmätas omedelbart, men en respit kan medges om situationen åtgärdas innan första januari 2014. 

8 kommentarer:

 1. Fribid funkar fortfarande bra. Jag har fört kampen mot bankerna bland annat bankid i flera år och på olika sätt men man får tyvärr inte folk med sig de bryr sig bara om att det funkar på deras (o)smarta telefoner. Bankerna borde skämmas men de är väl sponsrade (mutade) av Microzoft-maffian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kännas så mycket bättre att ha ett program som är öppet för inspektion istället för att bara lite till löften från ett enda företag, som nu är fallet. Tyvärr har "hemliga" program haft problem med den personliga integriteten på sistone. Det är antagligen inte sådana problem i det här fallet, men det går ju inte att kolla. Som nödlösning under tiden borde man hjälpa linux-användare med bättre instruktioner istället för att bara säga "tyvärr, du får inte använda det här programmet". Allra bäst vore det att få ett färdigt programpaket att bara installera. Som du påpekar så är det möjligt med fribid, så varför kan man inte fixa det även med Nexus Personal?

   Radera
 2. Varför bry sig om oss linux-outsiders, bankerna som de flesta andra viktiga företag är om inte monopol så oligopol, de skiter väl i en lite minoritet som inte vill använda oligopol operativsystem? Hoppas du mår bättre nu vargen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, det blir sakta bättre men helt bra är jag ännu inte. Det finns ingen energi. Inte är man en vilde, direkt. :) Det är egentligen bara när sinnet svämmar över som fingrarna flyger över tangenterna. För Linux är ju inget outsider-operativ längre. Gissningsvis används det av fler än något annat operativsystem just nu. Android är ju en linux-variant, och därför är det konstigt att någon annan variant skulle utestängas, eller hur? Grejen är ju inte om progammet är för linux eller inte, utan om det går att undersöka av annan part. Man ska inte behöva lita på bankerna eller staten eller ens programmakarna bakom Nexus Personal. Det ska vara ett system som går att undersöka. Annars blir det svårt med tilliten. Att man försöker använda det haltande system man har idag är ett tecken på att man inte tar samhället på allvar, särskilt som man tvingar gemene man att förlita sig på system som rapporterar till hemliga organisationer i bland annat USA och Storbritannien. Vem skulle vilja se sina surt förvärvade sekiner rulla genom utländska svarta lådor innan de dimper ner i plånboken? ...och jag är ännu kinkigare med min familjs säkerhet och integritet.

   Radera
  2. Men Android är ju linux i händerna på en hemsk drake, man bygger maskiner som inte funkar med de enbart fria delarna och så hänger bankerna på eftersom de är kompisar med draken, troligtvis är de syskon, och så skiter man i resten av de fria alternativen, de riktigt fria.
   Det är ungefär samma sak som att stureplansmaffian styr och säljer ut vårt land och skiter i landsbygden inklusive hela Norrland. Träd in i gruppen och bli frälst, håll dig utanför och du ska bli straffad.

   Radera
  3. Tja... man måste ju börja med att påpeka vad som är fel. Att det sedan är en hiskelig massa arbete kvar innan man kan få det tillrätta ingår automatiskt. Låt de styrande leka med drakarna. Under tiden kan jag faktiskt kommunicera med min dotters lärare via lagomteknik. Föräldrarna ville ha kvar kontaktboken på senaste föräldramötet och så blev det också. Tack och lov för att det finns alternativ.

   Radera
  4. Bra, att du kunde lösa det på den nivån vargen. Jag inser att jag som vanligt halkade iväg och missade en poäng, dvs icke öppenheten även där det fungerar.

   Kan det vara så att eftersom det i stora drag verkar vara helt öppet för alla underrättelsetjänster att via alla de stora operatörerna på internet se och spela in allting vi gör så finns det ingen riktig säkerhet eller integritet kvar? Alltså kan bankerna skita i om bankid är full av maskar och andra kryp som läcker uppgifter. Och vi kan ju vara säkra på att om det finns läckor så rinner det åt alla möjliga håll.

   Och, ja, det behövs en hiskelig massa arbete för att förändra, fast oftast kommer man tyvärr inte ens så långt att man kan övertyga tillräckligt många att det ens finns ett problem att lösa. Jag har gett upp, jag spyr bara lite galla ibland när det pyser över.

   Radera
  5. Det sorgliga är nog att det inte bara "halkar" iväg ett och annat utan att det numera är en industri i sig.

   Man bör nog koncentrera sig på att se till att stora system blir inblandande så lite som möjligt i det man vårdar och älskar.

   Den senaste tiden har tydligt visat att de på toppen, både på marknaden och i statsapparaterna inte riktigt kan garantera folkets välmåga. De kan helt enkelt inte göra sitt jobb längre så någon annan måste ta hand om de svaga. Det arbetet är aldrig förgäves även om man blir heligt förbannad ibland och även om det är en tung börda att bära.

   Det är genom samarbete vi människor blivit framgångsrika, inte genom effektiv konkurrens på globala marknader... .

   Radera