2013-10-16

BankIDioti

Jag är trött och antagligen lite febrig. Det är alltså inte bästa tillfället att bråka med datorn just idag. Ändå är jag tvungen att göra det för att kunna sköta mitt vardagliga liv. För er som inte vill läsa vidare kan jag bara sammanfatta det hela med ett enda ord:

BankIDioti.

Till att börja med så är jag glad över att ha bra programvaror i min laptop. Det finns väldigt mycket att välja på i den distribution (jo, det heter så) av Linux som finns i alla mina datorer. Mageia är stabilt och förståndigt upplagt av dess utvecklare. Särskilt bra känns det att programmen jag installerar har öppen källkod så kunniga kan gå in och kolla vad programmen gör och se till att det inte finns finurliga programsnuttar som gör annat än programmen ska göra. Dessutom har Mageia Linux säkerhet som en av sina viktiga principer och det är bara administratören (root) som kan installera program. Det hela är ett tämligen tryggt system att använda. ...och trivsamt också. Det gör det en dator ska, helt enkelt.

Men staten Sverige sätter käppar i hjulen för mig.

Min dotters skola använder sig av ett web-baserat system för rapportering. Det använder sig av BankID för att kolla att jag är jag.

För att kunna skaffa sig ett BankID så måste man ha bankkonto. Man måste också ha ett speciellt säkerhetsprogram, Nexus Personal, installerat i sin dator. Inga problem...

Det är bara att gå till install.bankid.com och ladda ner Nexus, eller hur? Nej, det är det inte. Redan vid steg två i processen talar hemsidan om att jag minsann kör 64-bitars Linux och därför inte får använda Nexus!

"Joho", tänker jag och börjar leta information på olika forum. Redan efter en halvminut så dyker det upp en steg-för-steg-instruktion om hur man ska göra. Tänker inte irritera er med detaljer men med några funderingar.

Först installerar man ett program som gör att det går att köra gamla plugin-program i Mozilla. Redan här höjer man på ögonbrynen.

Efter det så tankar man hem Nexus Personal från hemsidan för bankID. Tyvärr så finns det inte som färdig installationsfil utan bara som komprimerat arkiv. Annars är en av de bra sakerna med programhanteringen i Mageia Linux att installationsfilerna gör nödvändiga justeringar själv. Allt det får jag nu själv göra i ett av de där svarta terminalfönstren. Det finns dessutom ingen hjälp att få för detta på BankIDs hemsida. Fint.

Efter installationen dyker Nexus Personal upp på skärmen som det ska och jag loggar in mig med bankdosa på min bank. Där letar jag upp BankID och hämtar ett åt mig. Den här delen går fullkomligt smärtfritt, och min elektroniska legitimation ploppar upp i listan.

Då är det bara att testa det nya BankID:et... Nej, det är det inte.

Vid steg två av testet så säger testsidan att jag minsann fortfarande  använder 64-bitars Linux och därför inte får... Ni fattar, eller hur? I genomgången på forumet så berättar man att det inte räcker med att installera Nexus utan det behövs också att min webläsare, Mozilla Firefox, måste ljuga lite. När man surfar in på en sida talar webläsaren om vad den heter och vilket system den körs på. Det är därför som testsidan nekar mig att prova legitimering med BankID. Min webläsare talar nämligen om att den heter Firefox och att den är nöjd med att köras i Linux-miljö. ...i 64-bitar. Att Nexus fungerar (och det gör det) kollas inte alls.

Så med ett tillägg till Firefox så kan jag nu få datorn att ljuga lite för testsidan. När jag provar tror testet att min webläsare är internet explorer 8 under windows... Men den vita lögnen gör att testet fungerar.

Sammanfattningsvis så har jag en huvudvärk mindre och är nu nere i bara en, som antagligen går att få till med vatten och värktablett...


Beslut
Bankerna i samarbete med staten Sverige (eftersom BankID används för samhällsviktiga funktioner som försäkringskassan och minavårdkontakter) har härmed kvalificerat sig för ett gammaldags kok stryk tack vare hanteringen av BankID för Linux. Straffet bör utmätas omedelbart, men en respit kan medges om situationen åtgärdas innan första januari 2014.