2013-10-17

Fallvatten på biblioteket

Hemma efter författarkvällen. Det var ganska mycket annorlunda än vad jag trodde att det skulle vara.

Mikael Niemi är en fantastisk berättare som inte föreläser utan underhåller. Han mer eller mindre trollband mungiporna på hela publiken, trots att ämnet för hans senaste bok, Fallvatten, faktiskt är ganska allvarligt. Det handlar ju om en stor kraftverksdamm som går sönder och hur folk reagerar på det.


Men han fortsätter med att berätta om Stor-Nila och hur denne same hamnade i klammeri med lagen. Men just tack vare det så finns det mycket att veta om honom. ...och många skratt att dela.

Publiken är förvånansvärt stor. Författaren är värd det, så misstolka mig inte, tack. Det är bara det att folk numera stannar hemma i större utsträckning. Biblioteket är ju inte heller det första valet för en bra kväll. Men ikväll var det rock'n'roll även fast många i publiken fått gråa hår och skrattrynkor redan innan.

Eftersom jag köper en av hans mer ovanliga böcker så får jag hänga kvar längre än de flesta andra. Boken jag själv har valt att få signerad har han ju med sig men ligger kvar i bilen...

Han berättar under kvällen om ett fantastiskt möte med sina idoler Nazareth och för mig är mötet med honom också ett minne för livet.

Håller tummen för att det blir fler historier från rymden i framtiden men hans schema är fullt numera så det är väl bara att hoppas att han ändå finner tid någon natt här och där för ett och annat svålhål eller kanske till och med något att stoppa i drömbörsen.