2013-11-02

Ett hus som tilltalar döttrarna och mig

Ungarna var trötta efter att ha varit på den årliga spöknatten på ridskolan. Som vanligt blev det mycket godis och mycket lite sömn. Det var två tröttisar som hämtades på förmiddan men de hade haft roligt. Skitroligt.

När de kom hem gjorde de sig fina med dusch och klädbyte. Medan de torkade och smörjde sig med husets enkla lotion så passade jag på att fråga dem om de ville kika lite på hus. ...på nätet alltså.

Designsajten Dezeen bjöd på många fina hus och vi hann med att kika på en hel massa av dem. De arkitektritade var fina och döttrarna dekorerade inredningarna med komplimanger och överöste de vackra materialen med imponerade tjoanden. Några av husen var lite väl extrema, som det där med helt genomskinlig undervåning i Brasilien eller det där med massor av präglade betongytor i Japan, men även där fanns det något i varje design som tilltalade mina små.

De tyckte till och med att busstationen i Holland, byggd av fraktcontainrar, var fin men undrade lite över varför man inte byggt tak på toaletten. För er som undrar fanns det faktiskt tak på den stora containern som man ställt på höjden, men det var tolv meter dit.

Modell av Grönländskt hus med annorlunda planlösningEfter ett tag blev hustittandet tråkigt, vilket man kan förvänta sig av tjejer i den åldern. Som avslutning visade jag då ett tänkt bygge för Grönland.

Flera stora danska arkitektfirmor har gått samman för att erbjuda ett hållbart byggsätt för den arktiska zonen. Husen skulle stå på styltor och ha stora tak med små, väl isolerade volymer under.

Det som förvånade mig mest var att mina små tyckte att just det huset var det finaste av alla jag hade visat dem. Ändå var det bara en enkel modell med omålade ytor som de såg.

Bild på husets entrésidaUppe på de platta modultaken fanns plats för att få vara för sig själv. ...eller sola. Man kunde vara ute fastän det regnade. Under det translucenta yttertaket fanns det balkar man kunde klättra på.

Och med rätt placering, långt upp efter en sluttning, skulle man ha en kanonfin utsikt, särskilt om man satt i rummet längst uppe vid nocken.

Det kändes bra att även döttrarna gillade den udda designen. Nu känns det inte lika konstigt att drömma vidare...

Rendering av hur husen skulle kunna se ut med komplett grönrumsskal.

Högupplöst foto som visar konstruktionsdetaljerna tydligt.Titta gärna på videopresentationen av huskonceptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar