2013-12-15

11. Nu tändas tusen lysdioder

Mörkret kryper lätt in i min själ. Den är mörk till att börja med men det blir tyngre på hösten när ljuset försvinner. Naturligtvis är det många fler som dräneras under den mörka årstiden, men det är svårt att veta hur andra har det. Vintern är mörk, javisst, men snön reflekterar det lilla som finns. Det blir ändå aldrig så mörkt som under hösten.

I år har det varit en extra mild vinter hittills. Det är egentligen först under de senaste dagarna som det börjar kännas som om det ska bli en vit jul. Så hösten har varit lång och ovanligt mörk. När midvintern är nära och snön ändå inte vill lägga sig då blir det så. Kung Bore kommer närmast som en befriare under år som det här.

Då är det skönt att det finns annat ljus att glädjas åt. Brukar titta in i mina föräldrars kamin när jag hälsar på. Elden är så vacker. Till och med glöden smittar av sig inom mig. Det är nästan som att vakna med älsklingens armar kring sig en kylig morgon i stugan. Det är svårt att slita sig för att elda då.

Men lysdioderna är också sköna. Numera slipper man ju det kalla blå skenet och får varmvitt istället. En del lyser nästan lika vackert som levande ljus gör. ...och man kan ha massor av dem utan att man drunknar i elräkningarna. Fyra watt LED-skenor ovanför diskbänken lyser bättre än de dubbla glödlamporna som satt där förut. Lättare att jobba och ändå snålare.

I fönstret byter diodslingan färg i stjärnan. Inte allihop på en gång utan mjukt och var för sig. Kan omöjligen hitta annat ljus som blir så vackert. Det är lite svalt ljus, mest i blått och lila, men det skiner som månen när lillan ska på toa eller dricka mitt i natten.

Nästan alla mina slingor används till annat under resten av året men nu börjar de samlas kring granen allihop. De röda blir nog kvar i ampelskålen i fönstret men övriga hamnar bland grenarna. Det finns några i reserv också. Kanske blir de pynt på något annat vis i januarimörkret, vem vet?

Önskar bara att lysdioderna kunde lysa svagare när det är ljust, ungefär som en modern kupévärmare minskar i effekt när luften blivit varm inne i bilen. Men det är del av kvällsrutinen att släcka ner slingorna när natten kommer. Alla utom kanske en i granen. Oftast blir det den gammelgula som inte lyser så mycket. Den får bli nattlampa i stora rummet, särskilt när döttrarna sover där.

I granskapet är det aldrig mörkt kring jul. Det lyser dioder i slott och koja när man tiptappar sig hem i sena timman.

Till och med själen fylls av färger då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar