2015-10-11

Fler fuskfutoner i hushållet

Ibland sker inte utvecklingen i stadigt långsamma steg. Ibland kastar den sig fram utan minsta förvarning. Så blev det med lillans säng. Ena dagen skulle hon absolut inte byta ut den mot något annat och andra dagen så undrade hur lång tid det skulle ta att bygga en fuskfuton eller två åt henne också.

Vad svarar man på en sådan fråga?

Det var snart dags för hennes födelsedag. Diskussionerna gick hit och dit om hur hon skulle fira den. Till slut bestämde hon sig för att det nog skulle bli pyjamasparty. Det skulle bara bli några kompisar som sov över hos henne. ...och det var därför hon undrade om fuskfutonerna. Skulle hon kunna få en ny säng i födelsedagspresent?

Och vi som redan köpt henne en ny mobiltelefon! (Hennes gamla höll ju faktiskt på att falla sönder, trots att hon tagit bra hand om den).

Det fanns några av delarna i garderoben redan så varför inte? Jysk skulle alltså få besök inom kort.

Tanken var att använda exakt samma konstruktion som i min egen säng. Det skulle köpas en hel bunt av de billigaste täckena som sedan skulle stoppas in i vanliga påslakan. Det blev nästan så. Just den veckan som inköpen skulle göras så var det rea. Det fanns ett tjockare täcke till ett riktigt bra pris. Troligen skulle fuskfutonerna bli dyrare med de täckena men hur mycket? För att ta reda på det stod jag med mobilens miniräknare alldeles vid butikens entré när en av expediterna lite oroligt undrade om hon kunde hjälpa mig med något. Hon trodde nog att jag var en så'n där rapportör för shoppingkvalitetsundersökarföretag vaddenuheter. Jag lugnade henne genom att visa Jollatelefonens riktigt kluriga kalkylatorapp. Hon sken upp och berättade att hennes kollegor hade berättat historier om en kund som bygger sängar av täcken. Så jag fick lova henne att betala kalaset i hennes kassa.

När jag räknat ut hur många täcken som skulle behövas av de olika sorterna och gjort ett snabbt överslag om kostnaden så blev valet att använda de dyrare men tjockare till lillans fuskfuton. Priset blev bara tvåhundra kronor mer. Tjejen i kassan blev ändå nöjd. Det var rätt många täcken ändå. ...och så fick hon ett nytt kapitel att berätta för sina kollegor. Undrar vad de säger om sin tämligen tokiga kund egentligen. Av hennes leende att döma så får de i alla fall ett gott skratt i fikarummet nu och då.

Det tog två kvällar att packa in madrasserna och täckena i sina påslakan. Lillan var hos sin mamma då så när hon dök upp hos mig blev gjädjen desto större. ...och pyjamasnatten gick alldeles utmärkt.

De tjockare täckena gör hennes fuskfutoner fluffigare. Ett lager skummadrasser och en fuskfuton räcker för småtjejer som övernattar så sängen bäddas på tvären i rummet då. Den räcker nästan hela vägen från vägg till garderob. Glappet är bara en decimeter, trots allt. En så stor säng ser man inte dagligen oavsett hur gammal man är. Nästan tre meter brett räcker för lillans pyjamaspartyn, vilket var orsaken till att sängen byggdes.

Normalt är sängens delar staplade på varandra för en aningens smal tvåpersonersbädd. Två lager av Jysks billigaste madrasser och två fuskfutoner. Lillan tycker om att sova varmt med svalt i rummet så hennes täcken (jodå, förutom täckena inuti fuskfutonerna så finns flera andra täcken att välja på), de är tjocka och varma. Sängen är dessutom förberedd för två så hon kan lyxa till det med två tjocka täcken om hon vill. Hon har kuddar i sin säng men sover brevid dem eftersom de tjocka fuskfutonerna fungerar fint som kudde också.

Två fuskfutonsängar gör att hushållet nu kan husera en bunt gäster om så behövs. Åtta vuxna kan sova någotsånär bekvämt.

Om jag skulle bygga en tredje (vilket absolut inte behövs i det här hushållet) så skulle den nog byggas som lillans. Fluffigheten ligger närmare det jag vill uppnå och inomhustemperaturen kan sänkas mer på natten eftersom fluffet värmer bättre.

Få se om det blir fler fuskfutoner. Vårt lilla basläger börjar bli klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar