2014-03-03

jollaDesk - eller hur en dator kan se ut snart

Skaffade mig en ny telefon för ett tag sedan. Som alltid när man gör sån't så får man spendera lite tid för att lära sig det nya med den. Skillnaden för mig är att jag valde att skaffa mig en finsk telefon med eget operativsystem. Jag har inte glömt mitt mål att sträva mot lättare packning både hemmavid och på vandring. I själva verket är min nya telefon en del i den strävan. Tidigare har jag varit tvungen att ta med mig åtminstone en liten laptop när jag styrt min kos bort från lägenheten, men det behöver jag inte göra nu. Telefonen jag köpt mig har ett fullständigt linux-system i sig.

Min nya Jolla-mobil kör SailfishOS.

Jolla har en ovanlig affärsidé som ligger väldigt nära det ideal som driver utbytet med öppen källkod, den globala samling datanissar som på svengelska kallas open-source-världen. Vi som köpt en Jolla är inte bara kunder utan vi har också osedvanligt mycket att säga till om då det gäller både mjuk- och hårdvara. ...och eftersom jag som nyårslöfte bestämde mig för att ge mer av min tid till just open-source-communityn så har en hel del tid gått åt till att uttrycka mina önskningar i Jollas forum "Together".

En av de idéer som jag lagt fram till folket på forumet (kunder såväl som jolla-anställda) är något jag valt att kalla jollaDesk.

En mobiltelefon är redan idag en rätt kapabel dator. Processorkärnorna och grafikkretsarna är snabba. Det finns bra med minne att köra programvaran i. 4,5-tumsskärmen är lagom stor att stoppa ner i fickan och touchskärmen (plus det virtuella tangentbordet) gör systemet lätt att hantera.

Men om man jämför med en stationär dator finns det mer att önska. Skärmen är nog lite väl liten och ger en nackspärr. Det går ganska långsamt att skriva på touchtangenterna. ...och visst är internet snabbt med 4G men inte lika snabbt som ett fast nät över fiber.
Några av Penclics produkter. 

En mobiltelefon brukar kopplas till USB-kabel för att laddas när man kommer hem (eller till kontoret). På bilden syns ett kort alfanumeriskt tangentbord, ett numeriskt dito och en penliknande mus. Det kommer från det svenska företaget Penclic.

Tänk er nu att både det lilla numeriska tangentbordet och musen ersätts med en touchmobil. Mobilens skärm är ju som en stor musplatta. Den kan nog till och med fungera rätt bra som nummerinmatning om man klurar lite.

En större bildskärm går numera ganska lätt att koppla in. För mig skulle en 24-tummare med HD-upplösning räcka gott och väl, men de som vill skulle kunna ansluta 52-tummaren på väggen istället.

Svårare än så är inte grundtanken med jollaDesk. Telefonen är inte bara en underlydande till skrivbordets laptop eller stationära dator. Den är istället en mobil dator som räcker till även för seriösare användning.

Den sista delen i pusslet är en snabb usb-hub med egen strömförsörjning. Mobilens kabel skulle inte bara ladda mobilen utan också koppla den mot nätverkskortet, tangentbordet, hårddisk och annat.

Ganska enkelt att tänka sig, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar